גלי המוח משקפים את הפעילות של רשתות תאי העצב במוח האדם. רופא בריטי בשם ריצ'רד קטון גילה לראשונה בשנת 1875 את התכונות החשמליות הקיימות במוח האדם. הרופא הבריטי השתמש במכשיר גלוונומטר למדידת זרם חשמלי ובמחקר הוא גילה את התכונות החשמליות הנובעות מפעילות גלי המוח. בהמשך פותח מכשיר ה-EEG המשמש לרישום הפעילות החשמלית במוח, וניתן באמצעותו למדוד את טווח הגלים בקורטקס, ובהם גלי אלפא, דלתא, תטא, בטא וגמא.
מה זה בדיוק גלי אלפא ומה סימני ההיכר שלהם? למה מכנים גלי אלפא תת מודע וכיצד הם קשורים למצב הרוח שלנו? מה הקשר של גלי אלפא לבין הרגעה לפני השינה ולשינה טובה ואיכותית? כיצד גלי אלפא תת מודע משפיעים עלינו? המומחים של היי מדיקל, החברה המובילה ליבוא ולשיווק מכשור רפואי לסיוע נשימתי, הכינו עבורנו מדריך בנושא גלי אלפא והקשר שלהם לשינה איכותית.
מהם גלי אלפא?
כאמור, בשנת 1875 התגלו לראשונה התכונות החשמליות במוח החיות ובני האדם. בשנת 1929 פיתח פסיכיאטר בשם הנס ברגר מכשיר המזכיר את מכשיר ה-EEG המודרני שכולנו מכירים, והפסיכיאטר הידוע זכה לכינוי הכבוד אבי האלקטרואנצפלוגרם. באחד מפרסומיו הראשונים, ברגר תיאר גלי אלפא ובטא בפירוט רב ובנוסף הוא גילה כי בזמן היקיצה ופקיחת העיניים לאחר שינה איכותית בלילה אין תיעוד לפעולת גלי האלפא במוח. בנוסף לזאת, ברגר גילה כי גלי האלפא נעלמים גם לאחר מצמוץ והוא הבחין בשוני בפעילות החשמלית במוח במהלך השינה ובעת מחלה.
למעשה, גלי אלפא מתארים את גלי הפעילות החשמלית של המוח בזמן רגיעה, כלומר בשלב שלפני ההירדמות. את הגלים ניתן למדוד באמצעות מכשיר EEG שתפקידו לבצע רישום אלקטרוני של גלי הפעילות החשמלית במוח, כלומר רישום של אלטקרואנצפלוגרם. כאשר אדם נרגע בשל ההירדמות והוא עוצם את עיניו לקראת השינה, הפעילות המוחית אצלו משתנה והופכת ממצב של ערות עם גלי בטא מהירים למצב של רגיעה ופעילות איטית של גלי המוח.
המהירות המאפיינת גלי אלפא היא 12-8 MHz, אך כל הפרעה למצב הרגיעה גורמת לאדם לחזור למצב ערני לכן קצב הפעילות החשמלית במוח עולה באופן מיידי וכך למעשה נעלמים גלי האלפא המאפיינים את מצב הרגיעה. בגלל התכונה הייחודית של גלי אלפא תת מודע הם זכו לפופולריות ולעניין רב בקרב החוקרים, המדענים, הרופאים והציבור הרחב. בשנות ה-60 של המאה הקודמת ניסו לפתח מכשירים שונים באמצעותם האדם יוכל לשלוט בגלי האלפא במוחו כדי להירגע ולהפחית מתח בחיים ועל מנת להתמודד עם בעיות רפואיות שונות, בדגש על כאבים כמו כאב ראש ובעיות בריאות שכיחות כמו יתר לחץ דם.
על מה אחראים גלי אלפא?
מחקרים רבים בתחום המוח בדקו את גלי המוח הניתנים למדידה באמצעות בדיקת EEG, וכיום כבר ידוע כי גלי המוח פועלים בטווח תדרים שבין 100-0.1 הרץ. את טווח התדרים של גלי המוח חילקו ל-5 קבוצות עיקריות, וכל קבוצת גלים נבדלת על פי צורתם לרוחבי פס שונים, וכל קבוצה מייצגת מצב ערנות ופעילות שונה והגלים מופיעים במיקומים שונים במוח האדם.